Is infraroodwarmte goed voor de gezondheid?

Infrarood is een verzamelterm voor de verschillende vormen of golflengtes van de straling van zonlicht. Vergelijk het dus zeker niet met UV-licht, dat verantwoordelijk is voor de schadelijke effecten die de zon uitstraalt. Infrarood is daarentegen gewoon de warmtestraling van de zon, zonder UV. Wanneer je infrarood verder gaat bekijken zie je dat deze warmtestraling nog verder ingedeeld kan worden in Near Infrared of de korte golf, IR-B of middengolf en de IR-C of lange golf.

Wat is de beste infraroodgolflengte voor therapeutische toepassingen?

Zonlicht straalt van nature meer midden en lange golven uit dan korte golven. Infrarood in het midden- of langgolvige gebied is dan ook het meest natuurgetrouw.

Veel mensen denken dat korte golven dieper indringen. Wij hebben een correcte meting gedaan bij dezelfde wattages tussen lampen en stralers en ontdekten dat dit niet klopt.

Een korte golf lamp van 750 watt dringt natuurlijk dieper in dan een lange golf straler van 200 watt, maar dit is omgekeerd ook het geval als we de wattages verwisselen.

Bovendien is er ook een verschil tussen de afstand tussen de straler en het lichaam. Zo voelt een korte golf lamp een stuk heter aan dan een lange- of middengolf straler. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de warmte voor een kortere tijd kan verdragen.

Midden en lange golven zullen dus zorgen voor betere therapeutische voordelen dan korte golven.

Infrarood helpt bij gezondheidsproblemen

Infrarood kan een hulpmiddel zijn bij onder andere reuma, fibromyalgie, CVS (chronisch vermoeidheidsyndroom), spier- en gewrichtspijn en lage rugpijn

Reuma is een verzamelnaam van verschillende ziektebeelden die vooral spieren, gewrichten en pezen aantasten. Hier kunnen we een onderscheid maken van drie verschillende soorten reuma:

  • Artrose
    De kenmerken van Artrose zijn stijve en pijnlijke gewrichten. Deze pijn ontstaat omdat je kraakbeen door deze aandoening wordt aangetast.
  • Ontstekingsreuma
    Dit soort reuma ontstaat wanneer je ontstekingen aan je gewrichten en andere lichaamsdelen hebt.
  • Wekedelen-reuma of Fibromyalgie
    Deze aandoening zorgt voor pijn bij het bewegen. Er is geen aantoonbare ontsteking, maar de aandoening wordt gekenmerkt door stijfheid, een gevoel van spanning in de weefsels en een depressieve vermoeidheid.

De symptomen van reuma zijn stijfheid van de ledematen, vermoeidheid, opgezwollen, pijnlijke gewrichten, lichte koorts, pijn in spieren en pezen en rugklachten.

Reuma wordt meestal veroorzaakt door een verstoring van het immuunsysteem. Hierdoor krijgen ontstekingen aan gewrichten vrij spel. Stress kan ook een belangrijke oorzaak zijn van reumaklachten, net als wanneer het lichaam langdurig onder zware belasting staat. Ongetwijfeld speelt ook erfelijkheid zijn rol in deze materie maar in vele situaties is het echter een combinatie van voornoemde factoren.