Een pelletkachel is een soort verwarmingstoestel dat houtpellets gebruikt als brandstof. Het werkt op basis van verbrandingstechnologie om warmte te genereren voor het verwarmen van een ruimte. Hier is een algemene uitleg van hoe een pelletkachel werkt:
Brandstoftoevoer: De pelletkachel is uitgerust met een hopper waarin houtpellets worden opgeslagen. Deze pellets worden automatisch of handmatig naar een branderbak getransporteerd.
Ontsteking: In de branderbak wordt een kleine hoeveelheid pellets ontstoken door een elektrische ontsteker of een gloeispiraal. Dit genereert een vlam die de rest van de pellets zal verbranden.
Verbranding: Zodra de ontsteking heeft plaatsgevonden, begint de verbranding van de pellets. Dit wordt gecontroleerd door een elektronisch controlesysteem dat de toevoer van pellets en de luchttoevoer regelt. De hoeveelheid lucht die wordt aangevoerd, bepaalt de intensiteit van de verbranding.
Warmteafgifte: Terwijl de pellets verbranden, wordt warmte gegenereerd. Deze warmte wordt overgedragen aan een warmtewisselaar binnenin de kachel. De warmtewisselaar is meestal een systeem van buizen of kanalen dat wordt verwarmd door de vlammen en de rookgassen. De warmtewisselaar geeft de warmte af aan de lucht die vervolgens via een ventilator in de kamer wordt geblazen.
Rookafvoer: Tijdens het verbrandingsproces ontstaan rook en verbrandingsgassen. Deze moeten veilig worden afgevoerd. Een pelletkachel heeft een rookafvoerkanaal dat is verbonden met een schoorsteen of een speciale rookafvoerpijp die naar buiten leidt.
Elektronische regeling: Moderne pelletkachels zijn uitgerust met elektronische regelsystemen die de verbranding en de toevoer van pellets automatisch kunnen regelen. Deze systemen hebben vaak een thermostaat waarmee je de gewenste temperatuur kunt instellen. De elektronica bewaakt ook de verschillende veiligheidsparameters, zoals de temperatuur van de kachel en de rookgassen.
Het gebruik van een pelletkachel biedt enkele voordelen, zoals efficiëntie, gemak en milieuvriendelijkheid. Houtpellets zijn een hernieuwbare energiebron, omdat ze zijn gemaakt van samengeperst houtafval. Bovendien produceren pelletkachels minder rook en uitstoot in vergelijking met traditionele houtkachels.
Een afvoer door de muur maken, zonder dat er een echte schouw aanwezig is, kan in de meeste gevallen wel omdat een pelletkachel een gedwongen afvoer heeft.
Hierbij wel enkele opmerkingen waar men op moet letten, niet alle pelletkachels komen hiervoor in aanmerking, bv zijn er bepaalde kachels waar de rookgas temperatuur onder de 65 graden gaat, hier wordt beter een echte schouw gemaakt.
Naar veiligheid toe, altijd ervoor zorgen dat er geen brandbare objecten voor de uitlaat staan ( een haag of dergelijke )
Bij bv een stroomonderbreking tijdens het stoken gaat de kachel de rookgassen op een natuurlijke manier laten ontsnappen en is dus bijgevolg niet gevaarlijk.
Absoluut wel. Wanneer je geen schouw hebt, maar toch een pelletkachel wil aanschaffen, maken we een dubbelwandige buis tegen de gevel tot boven de dakrand. Zo verkrijgen we voldoende trek in de afvoerbuis. Wanneer dit om estetische redenen niet mogelijk is, kunnen we ook een dakdoorvoer plaatsen zodat er slechts één buis zichtbaar op het dak gemonteerd wordt. Een dubbelwandige inox buis werkt uitstekend voor een pelletkachel.
Het geluidsniveau hangt af van vele factoren, waarvan sommige helemaal niets met de pelletkachel zelf te maken hebben. De akoestiek van de ruimte waarin de kachel staat is dan ook zeker niet onbelangrijk. Bepaalde merken geven een maximale decibelwaarde van 36 db. Een pelletkachel ga je dus altijd horen, maar onze twee merken, Nordica Extraflame en Thermorossi, behoren zeker tot de stilste van de markt.
Het verbruik van een pelletkachel is afhankelijk van het vermogen van de kachel. Dit vermogen wordt steeds weergegeven in de technische gegevens van de kachel. Voor een kleine pelletkachel van 7 kw zal dit (afhankelijk van model) rond de 600 g pellets per uur zijn. De meeste pelletkachels hebben een voorraadbak tussen 15 kg en 25 kg, wat maakt dat de kachel vele uren kan branden zonder bij te vullen. Als we een gemiddelde prijs voor pellets rekenen van 4 euro/15kg, kost dit 0,26 euro per kg. De pelletkachel uit ons voorbeeld verbruikt echter maar 600 g per uur, dus kost een uur verwarmen maximaal 0,16 cent per uur. Op 8 uur kost dit 1,28 euro. Op maandbasis zal dit dus 38,4 euro kosten.
Wanneer in Vlaanderen de concentratie fijn stof overschreden wordt (meer dan 50nm/g/m3), verspreidt de overheid een negatief stookadvies. Dit advies geldt NIET voor de pelletverwarming. Bij een openhaard is er een rendement van 15%, maar bij een moderne pelletkachel stijgt dit rendement tot boven 90%. Wanneer het rendement stijgt, daalt het brandstofverbruik en wordt dus MINDER fijn stof geproduceerd.
De rookgasafvoer moet ten allen tijden perfect werken, je zou er misschien niet meteen bij stilstaan maar van alle mogelijke storingen die je op een pelletkachel kan krijgen zijn 85% volledig te wijten aan een schouwprobleem.
Wat er ook voor zorgt dat er steeds meer dient gekozen te worden voor een inox flexibel is dat de moderne pelletkachels een zeer lage rookgastemperatuur uitstoten.
Er zijn reeds pelletkachels die onder de 65° celsius zitten, het grootste probleem dat dan ontstaat is dat de schouw niet meer voldoende opwarmt en mogelijks condens zal maken.
Dus concreet raden wij meer en meer aan om toch een dubbelgelaagde inox flexibel te installeren.
Een flexibel moet altijd dubbelwandig zijn en van eerste keus inox. De prijs van flexibel zal rond de 70 euro per meter zijn exclusief de installatiekosten.