Hoe werkt een pelletkachel? 

Een pelletkachel is een houtkachel die pellets gebruikt als brandstof. Pellets worden gemaakt van afvalhout uit de houtindustrie. Zoals een houtkachel kan je hier ook spreken van een verbranding door vergassing. De werking zelf is zeer eenvoudig. Eerst worden er pellets met behulp van een vijzel in de branderbak geworpen. Wanneer de branderpot voldoende pellets bevat, gaat de ontstekingssonde ontsteken. Op datzelfde moment gaat de rookgasventilator lucht blazen over de smeulende pellets, wat ervoor zorgt dat het vuur gaat ontsteken. Dit is de opstartfase. Wanneer alle parameters in orde zijn, gaat de kachel in zijn "werkingsmodus". Het vermogen en/of de temperatuur kunnen worden ingesteld en de ruimteventilator kan op verschillende standen de opgewarmde lucht in de ruimte blazen.

Mag ik een afvoer door de muur maken zonder echte schouw? 

Een afvoer door de muur maken, zonder dat er een echte schouw aanwezig is, is niet toegelaten en erg onveilig. Het grootste gevaar is dat er op deze manier praktisch geen vrijwillige afvoer mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat wanneer de rookgasventilator zou uitvallen, er geen gassen meer afgevoerd kunnen worden. Daarnaast gaat er zonder schouw ook condensvorming ontstaan in de buis naar de kachel. Dit omdat de rookgassen warm zijn en de buitentemperatuur in vergelijking koud is. Zo gaat de buis verstroppen en kunnen gassen niet meer worden afgevoerd. Een gevolg kan zijn dat je buis of de kachel gaat uitbranden. 

Kan ik een pelletkachel aanschaffen wanneer ik geen schouw heb? 

Absoluut wel. Wanneer je geen schouw hebt, maar toch een pelletkachel wil aanschaffen, maken we een dubbelwandige buis tegen de gevel tot boven de dakrand. Zo verkrijgen we voldoende trek in de afvoerbuis. Wanneer dit om estetische redenen niet mogelijk is, kunnen we ook een dakdoorvoer plaatsen zodat er slechts één buis zichtbaar op het dak gemonteerd wordt. Een dubbelwandige inox buis werkt uitstekend voor een pelletkachel.

Maakt een pelletkachel lawaai?

Het geluidsniveau hangt af van vele factoren, waarvan sommige helemaal niets met de pelletkachel zelf te maken hebben. De akoestiek van de ruimte waarin de kachel staat is dan ook zeker niet onbelangrijk. Bepaalde merken geven een maximale decibelwaarde van 36 db. Een pelletkachel ga je dus altijd horen, maar onze twee merken, Nordica Extraflame en Thermorossi, behoren zeker tot de stilste van de markt. 

Verbruik van een pelletkachel

Het verbruik van een pelletkachel is afhankelijk van het vermogen van de kachel. Dit vermogen wordt steeds weergegeven in de technische gegevens van de kachel. Voor een kleine pelletkachel van 7 kw zal dit (afhankelijk van model) rond de 600 g pellets per uur zijn. De meeste pelletkachels hebben een voorraadbak tussen 15 kg en 25 kg, wat maakt dat de kachel vele uren kan branden zonder bij te vullen. Als we een gemiddelde prijs voor pellets rekenen van 4 euro/15kg, kost dit 0,26 euro per kg. De pelletkachel uit ons voorbeeld verbruikt echter maar 600 g per uur, dus kost een uur verwarmen maximaal 0,16 cent per uur. Op 8 uur kost dit 1,28 euro. Op maandbasis zal dit dus 38,4 euro kosten.

Uitstoot fijn stof

Wanneer in Vlaanderen de concentratie fijn stof overschreden wordt (meer dan 50nm/g/m3), verspreidt de overheid een negatief stookadvies. Dit advies geldt NIET voor de pelletverwarming. Bij een openhaard is er een rendement van 15%, maar bij een moderne pelletkachel stijgt dit rendement tot boven 90%. Wanneer het rendement stijgt, daalt het brandstofverbruik en wordt dus MINDER fijn stof geproduceerd. Download hier alle informatie over pellets en fijn stof uitstoot.

Flexibel in de schouw plaatsen?

We willen je als klant niet onnodig op kosten jagen en proberen de pelletkachel daarom altijd eerst op de bestaande schouw aan te sluiten. Als we merken dat de schouw echt niet voldoet, kunnen we nadien nog steeds een inox dubbelwandige flexibel plaatsen. Op de 100 installaties is dit misschien 5 keer nodig. Een flexibel moet altijd dubbelwandig zijn en van eerste keus inox. De prijs van flexibel zal rond de 70 euro per meter zijn exclusief de installatiekosten.