Wat is het wetenschappelijke verschil tussen korte golf infrarood en lange golf infrarood?

Het verschil tussen korte golf infrarood (IR) en lange golf infrarood (IR) heeft te maken met de golflengtes van de infraroodstraling die ze vertegenwoordigen. Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische straling die zich uitstrekt van het zichtbare lichtspectrum naar langere golflengtes.

Korte golf infrarood verwijst naar infraroodstraling met golflengtes tussen ongeveer 0,76 tot 3 micrometer (µm). Het wordt ook wel nabij-infrarood genoemd. Korte golf infrarood wordt voornamelijk geabsorbeerd door water en bepaalde gassen. Het wordt vaak gebruikt in toepassingen zoals afstandsbedieningen, beveiligingssystemen en medische diagnostiek.

Lange golf infrarood daarentegen heeft golflengtes tussen ongeveer 3 tot 30 micrometer (µm). Het wordt ook wel ver-infrarood genoemd. Lange golf infrarood wordt geabsorbeerd door objecten en stoffen met een hogere temperatuur. Het wordt veel gebruikt in thermografie, nachtzichtsystemen, warmtebeeldcamera's en warmtebeeldscanners.

Een belangrijk onderscheid tussen korte golf en lange golf infrarood is hun vermogen om door de atmosfeer te reizen. Korte golf infrarood wordt minder beïnvloed door atmosferische absorptie, waardoor het geschikt is voor langeafstandstoepassingen zoals draadloze communicatie. Lange golf infrarood daarentegen kan beter worden gebruikt voor nabije toepassingen, omdat het beter wordt geabsorbeerd door de atmosfeer.

Kortom, het belangrijkste verschil tussen korte golf en lange golf infrarood is de golflengte van de infraroodstraling en hoe deze wordt geabsorbeerd door objecten en de atmosfeer.