Slimmer verwarmen: meer besparen

In de winter wordt een groot deel van de energie-uitgaven gespendeerd aan verwarming. Het is dan ook aan te raden je woning slim te verwarmen. Zonder in te boeten aan comfort, uiteraard. Hieronder vind je enkele handige tips:

Kies voor elke kamer de gepaste temperatuur en schakel de verwarming uit in kamers die niet gebruikt worden. Zo is 23° C geen overbodige luxe in de badkamer, maar enkel wanneer deze effectief gebruikt wordt. Ook logeer of zolderkamers verwarmen is overbodig.

Zet de verwarming lager wanneer je gaat slapen of wanneer je niet thuis bent. Je huis dan extra verwarmen is niet nodig. Zorg echter dat de temperatuur nooit onder de 14° C zakt. Die temperatuur is laag genoeg om weinig te hoeven stoken, maar hoog genoeg om condensatie in huis te vermijden.

Voorzie de ramen in de belangrijkste kamers van gordijnen, hiermee zorg je ervoor dat de warmte langer in huis blijft.

Vervang oude installaties zodat je minder rendementsverlies hebt. Voor de woonkamer is het installeren van een pelletkachel een slimme keuze. Een pelletkachel heeft tot 90% rendement, wat wil zeggen dat er maar 10% van de geproduceerde energie verloren gaat in de schouw.

Bekijk hier ons aanbod van pelletkachels en verwarm je huis op een slimmere manier!

Geschreven door Ivan Lenaerts

Ivan Lenaerts is de zaakvoerder van Infraligna.