Infraroodlampen

Infraroodlampen kiezen voor uw infraroodcabine.

Infraroodlampen zijn het kloppende hart van de infraroodsauna en daardoor van cruciaal belang om de juiste keuze te maken.

Een infraroodlamp op zich kan je in verschillende vormen en afmetingen krijgen maar ook in verschillende sterktes. Zo kan je al een eerste indeling maken op basis van 3 kenmerken:

  1. Lampenbasis
  2. Weerstandbasis
  3. Vlakstraler
  • De eerste categorie zijn de lampenstralers en deze zijn het meest gekent gezien deze in de meeste publieke saunacomplexen zijn terug te vinden. Ze zijn heel herkenbaar aan de afgifte van hun rode of licht gele kleur. De tijdsduur van gebruik is eerder kort te noemen omdat de oppervlakte temperatuur vrij hoog kan oplopen.

Gevoelsmatig zit een lampensysteem het verste af van de traditionele sauna omdat er maar een beperkte mede opwarming van de aanwezige lucht plaatsvind. Voor medische toepassingen zeker geschikt en doeltreffend maar rekening mee houden dat er iets kortere sessies kunnen gedaan worden ( zonder dimming systeem )

  • De tweede categorie zijn de stralers op basis van weerstanden en kenmerkend aan deze types is dat er geen licht wordt opgewekt. Enkele voorbeelden van deze categorie zijn Tecoloy, incoloy, keramische of zelfs bio-keramische stralers, nickel chrome etc. 

Deze soort situeert zich meestal ergens tussen midden en of lange golf en zijn ook perfect geschikt voor therapeutische toepassingen. Bij de weerstands elementen is het gevoelsmatige dan weer dichter bij het traditionele sauna gebeuren omdat hierbij ook de aanwezige lucht meer wordt verwarmt.

Wanneer het de bedoeling is om langere sessies te kunnen doen en toch de intense opwarming na te streven kan dit type zeker een goede keuze zijn.

  • De derde categorie zijn de vlakstralers en deze zijn het minst krachtig voor medische toepassingen. Meestal worden vlakstralers als toevoeging ingebouwd bij bv een combinatie toestel waarbij men enerzijds met lampen werkt voor de rug of zijkant en dit systeem met vlakstralers gaat aanvullen om op deze manier zowel een therapeutische waarde te hebben maar gevoelsmatig toch ook richting traditionele sauna te gaan.

Infraroodlampen samengevat in 3 stappen.

  • Lampen zijn meestal kortgolvige en of middengolf stralers met een iets hogere temperatuur en zijn best geschikt voor kortere sessies.
  • Weerstands stralers zitten meestal tussen lange en midden golven en hebben een iets lagere temperatuur maar zijn meer geschikt voor langere sessies.
  • Vlak stralers zijn een goed alternatief om gevoelsmatig toch het traditionele sauna gevoel op te wekken.