Condens vermijden door inox flexibel in de bestaande schouw te trekken

Waarom het plaatsen van een inox flexibele buis essentieel is bij pelletkachels

 

Bij het installeren van een pelletkachel is de keuze van een goede rookgasafvoer van cruciaal belang. Een van de belangrijkste stappen in dit proces is het plaatsen van een flexibele inox buis in de bestaande schoorsteen. Waarom is dit zo belangrijk? Het antwoord ligt in de lage temperatuur van de rookgassen die moderne pelletkachels produceren en het risico van condensatie dat daarmee gepaard gaat.

 

Lage temperatuur van rookgassen

 

Pelletkachels zijn zeer efficiënte verwarmingssystemen, en deze efficiëntie komt gedeeltelijk voort uit het feit dat ze de warmte van de verbranding optimaal benutten. Dit betekent dat de rookgassen die uit de kachel komen veel lagere temperaturen hebben dan bij traditionele houtkachels of open haarden. Waar een klassieke kachel rookgassen van honderden graden Celsius kan uitstoten, kan een pelletkachel rookgassen genereren die vaak niet warmer zijn dan 80 tot 150 graden Celsius.

 

Gevaar van condensatie

 

De lagere rookgastemperaturen zorgen ervoor dat het risico op condensvorming aanzienlijk toeneemt. In een traditionele stenen schoorsteen kan deze condensatie zorgen voor ernstige problemen. Wanneer de warme rookgassen in contact komen met de koudere schoorsteenwanden, koelen ze verder af en vormen ze condens. Deze condens bevat vaak zuren, afkomstig van de verbranding van pellets, die de schoorsteenwanden kunnen aantasten en zelfs kunnen leiden tot scheuren, wat op termijn kostbare reparaties tot gevolg kan hebben.

 

Daarnaast kan de ophoping van condens een nat schoorsteenklimaat creëren, wat leidt tot schimmelvorming en onaangename geuren in huis. Om deze problemen te vermijden, is het plaatsen van een flexibele inox buis in de schoorsteen een noodzakelijke maatregel.

 

Voordelen van een inox flexibele buis

 

1. Corrosiebestendig: Inox (roestvrij staal) is zeer goed bestand tegen corrosie, zelfs in de aanwezigheid van de zure componenten in de rookgassen. Dit verlengt de levensduur van de schoorsteen aanzienlijk.

2. Condensvrij: Een flexibele inox buis zorgt ervoor dat de rookgassen beter geïsoleerd blijven en minder snel afkoelen, waardoor de kans op condensvorming drastisch vermindert.

3. Flexibiliteit: Omdat de buis flexibel is, kan deze makkelijk door de bochten van een bestaande schoorsteen worden aangebracht zonder dat er zware verbouwingen nodig zijn.

 

Een veilige en efficiënte werking

 

Het installeren van een flexibele inox buis in de schoorsteen zorgt niet alleen voor minder condensatieproblemen, maar draagt ook bij aan een veiligere en efficiëntere werking van de pelletkachel. Door een goed rookgasafvoersysteem te creëren, voorkom je dat schadelijke rookgassen zich ophopen en bevorder je een betere trek in de schoorsteen, wat het verbrandingsproces verbetert.

 

Kortom, als je een moderne pelletkachel installeert, is het essentieel om ook aandacht te besteden aan de rookgasafvoer. Het plaatsen van een inox flexibele buis in de bestaande schoorsteen is geen luxe, maar een noodzakelijke stap om de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid van je verwarmingssysteem te garanderen